Jak jsme tvořili Piña Playing Cards

Víctor Piña je fantastický španělský kouzelník a náš velký přítel. Pomohl Ondřejovi vytvořit virtuální kouzelnickou Magnolia. V roce 2022 měl Víctor seminář pro české kouzelníky v našem Wonderlandu.

Z další spolupráce mezi námi a Víctorem vzešly karty Piña Playing Cards. V první edici bylo vytištěno 2500 balíčků. V následujícím několika odstavcích vám poodhalíme vznik těchto karet.


Design

Víctor od začátku věděl, že chce klasický balíček karet. Miluje karty Arrco a Stud a chtěl napodobit tento starý styl designu. Hlavní inspirací pro design pak byly karty Visa od Patricka Kuna a Alexe Pandrea. Jako vodítko pro styl jsme použili také karty Monarchs od theory11 a Jetsetter Playing Cards.

Pro návrh balíčku jsme oslovili talentovanou Paulinu Díaz z Chile. Již dříve jsme s ní spolupracovali na našich kartách Magnolia, takže jsme věděli, že pro Víctorův balíček bude ideální volbou.

Hlavním motivem návrhu jsou ananasy. Proč? Piña znamená ve španělštině ananas. A Víctorovo logo je, hádáte správně, ananas. Paulina ho zakomponovala do symetrického rubu a vytvořila dva ananasové žolíky. Ananas a rub prošly několika úpravami. Nakonec jsme se rozhodli pro elegantní verzi ve stylu art deco. Níže se můžete podívat na některé z nepoužitých návrhů rubu a žolíků.

Návrh 1 - První návrh rubu inspirovaný Fibonacciho posloupností.

Návrh 2 - Druhý návrh v rubu, v němž se snoubí první návrh s ananasy.

Návrh 3 - Zde můžete vidět první návrh žolíků. 

Návrh 4 - První návrh krabičky. Od začátku bylo cílem dát krabičce jednoduchou a elegantní podobu.


Vychytávky pro kouzelníky

Piña Playing Cards mají zcela nový systém značení, který Ondřej odvodil z klasického systému značení karet Butterfly. Je snadno použitelný a čitelný. Pokud znáte značení Butterfly, rychle si na ně zvyknete.

Balíček toho nabízí víc než jen značení. Balíček Piña má jednohlavý rub i líce. Ty lze použít pro nespočet kouzel. Pokud máte Butterfly Workers Edition, Ondřej v jejich výukovém videu ukázal několik možných využití. Vřele doporučujeme knihu Encyclopedia of Card Tricks, která kromě mnoha dalších skvostů obsahuje i kapitolu věnovanou kouzlům s jednohlavými kartami.


Kvalita

Od počátku bylo dáno, že budeme Piñovy karty tisknout s United States Playing Card Company. Víctor dal jasně najevo, že chce, aby byly karty vytištěny na crushed stock.

Pak už zbývalo rozhodnout, jaký stock zvolíme - Retail (Bicycle) nebo Premium (Casino). Před tiskem jsme Víctorovi poslali několik balíčků k otestování. Jeho favoritem byly karty Cartelago od Franca Pascaliho, vytištěné na crushed Retail stock.

S Víctorem jsme o výběru papíru dlouho diskutovali. Při tisku s USPC se vždy přikláníme k variantě Premium, pokud tiskneme balíček určený k intenzivnímu a častému používání. Je odolnější než Retail a karty lépe drží tvar.

Protože karty mohou vycházet v různých tloušťkách, vlastnosti všech balíčků se liší. I když budou dva balíčky vytištěny na stejném materiálu, výsledek a konečný dojem se budou lišit. Crushed Retail stock, který je již v základu tenčí a měkčí než Premium, může někdy vyjít až příliš tenký a měkký.

Zúžilo se to na jednu otázku. Chce Víctor karty, které budou měkké a připravené k použití hned po vytažení z krabičky, nebo o něco tužší a tlustší balíček, který déle vydrží? Jaké tedy bylo konečné rozhodnutí? Piña Playing Cards jsme vytiskli na crushed Premium stock. Zvolili jsme také traditional cut pro perfektní zařezávání karet od líců po rub (faro shuffle).

Musíme říct, že povedly na jedničku. Nejdůležitější však je, že je miluje Víctor. Pokud jste vyzkoušeli růžové nebo oranžové Butterfly Workers, karty Piña jsou jim velmi podobné.


Závěr

Toto je náš první balíček, který vznikl čistě na základě spolupráce. S Penguin Magic jsme vyrobili dva balíčky Butterfly, ale Piña Playing Cards jsou zcela novým projektem. My i Víctor jsme z karet nadšení a doufáme, že vy také.

Už teď máme plány na další spolupráci. S kým byste nás rádi viděli spolupracovat příště? Dejte nám vědět!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz