Kouzelnické knihy jako nejlepší zdroj informací

V dnešní době konzumujeme obsah a informace prostřednictvím obrazovek našich telefonů a počítačů. Pozornost každého z nás se výrazně snížila, protože jsme si zvykli sledovat krátká videa na Instagramu, TikToku nebo YouTube.

Čtení knih se zdá být staromódní a časově náročné. Proč byste tedy měli investovat peníze a čas do kouzelných knih? V následujících odstavcích vysvětlíme, proč si myslíme, že knihy jsou nezbytné pro každého, kdo to s magií myslí vážně.


Kontext

Když je nějaké kouzlo nebo technika vysvětlena v knize, výklad často zahrnuje víc než jen samotnou metodu. Kdy ji použít, jak správně pracovat s úhly a pro jaký typ diváků je nejlepší dané kouzlo předvést. To je jen pár tipů, o které se s vámi autoři podělí.

Zásadní je naučit se techniku správně a zároveň pochopit její kontext. Naučit se ji začlenit do své rutiny tak, aby neovlivňovala její průběh, ale naopak mu pomáhala. Jednou z knih, která přesně tohle dělá, je The Royal Road to Card Magic. Po vysvětlení každé techniky následuje kapitola s několika kouzly, které ji využívají. Není tedy divu, že The Royal Road to Card Magic je kniha, kterou začínajícím kouzelníkům doporučujeme nejčastěji.

Někdy se vám může zdát, že chybí souvislosti a širší kontext. Ale je tomu skutečně tak?


Podpořte svou představivost a kreativitu

Číst text je jedna věc, ale důležité je také číst mezi řádky. Mnoho oblastí může být pokryto, aniž by byly výslovně zahrnuty v psaném textu.

Když čtete a studujete knihu, nevyhnutelně přemýšlíte o všem, co čtete. Nebojte se toho a rozhodně se tomu nevyhýbejte. Přijměte a osvojte si to.

Popusťte uzdu své fantazii a sledujte, co se stane. Učíte se kontrolu karet, ale nemáte jasnou představu o tom, jak má vypadat? Možná vymyslíte úplně novou! Nespočet kouzel a technik bylo vymyšleno jen díky tomu, že někdo udělal něco trochu jinak než měl.

Jednou z nevýhod učení z videí je, že často napodobujeme činnosti, které vidíme, zejména pokud je vyučující osoba někým, koho obdivujeme a ke komu vzhlížíme, protože chceme být jako oni. Snažíme se dělat všechno stejně jako oni, dokonce i vystupovat.

Každý má jinak velké a jinak tvarované ruce, když vezmeme v úvahu manipulace. Pokud jde o vystupování, každý má jinou osobnost, smysl pro humor a samozřejmě i samotný styl vystupování. Snažte se přizpůsobit materiál, který se učíte, svému stylu. Nesnažte se napodobovat styl někoho jiného.


Teorie kouzel

Již jsme se zabývali tím, jaké tipy k vystupování se mohou v knihách objevit. Nyní se zaměříme na další cennou oblast magie - teorii kouzel.

Teorie kouzel zkoumá všechna témata mimo metody. Může se to zdát příliš široké, proto uvedeme několik příkladů:

  • scénář a důležitost toho, co říkáte a jak to říkáte,
  • vývoj postavy (charakteru),
  • nalezení vašeho stylu vystupování,
  • komunikace s diváky,
  • klamání a práce s pozorností publika,
  • vytváření co nejsilnějšího efektu,
  • strukturování rutin a celé show,
  • osvětlení a ozvučení,
  • a mnoho dalšího.

O teorii kouzel existuje mnoho knih. Každá se zabývá trochu jiným aspektem. Některé jsou zaměřeny spíše na stránku představení, například Strong Magic a The Five Points in Magic. Některé se zároveň zaměřují na tvorbu efektů a rutin (Designing Miracles a The Magic Way).

Studium všech oblastí magie je zásadní, pokud se chcete stát skvělým kouzelníkem.


Vytvořte si svou knihovnu

Když začnete sbírat knihy a budovat svou knihovnu, získáte obrovský zdroj odkazů. Chcete se naučit novou "Collectors" rutinu? Hledáte lepší způsob, jak zkontrolovat více karet? Díky knihám, které máte na dosah ruky, můžete rychle najít správnou odpověď nebo řešení.

Jak najít tu jedinou věc, aniž byste museli procházet všechny knihy? Denis Behr, vynikající německý kouzelník, vytvořil a stále rozšiřuje Conjuring Archive. Jedná se o online databázi, ve které můžete vyhledat více než tři tisíce kouzelnických publikací, kde najdete kouzla nebo konkrétní techniky a zjistíte, kde jsou vysvětleny. Pokud budete někdy potřebovat něco najít, vřele doporučujeme použít Conjuring Archive.


Hodnota

Hodnota knih vychází z času, práce a úsilí, které je třeba vynaložit na shromáždění materiálu, jeho zúžení na to nejlepší a následné vysvětlení a rozebrání do nejmenších podrobností. Na většině kouzelnických knih se pracuje několik let, než jsou vydány. To znamená, že se vám dostane do rukou ten nejlepší autorův materiál.

Mnoho kouzelníků se knihám vyhýbá, protože si myslí, že jsou drahé. Částečně je to pravda. Pokud se podíváte jen na cenovky, mohou se vám zdát drahé. Cena je jedna věc, ale musíte také zvážit hodnotu.

Uveďme si příklad. Můžete si koupit jedno kouzlo za 1000 Kč. Můžete si také koupit kouzelnickou knihu za 1800 Kč. Co je dražší?

Nyní se na to podívejme z jiné strany. Kniha za 1800 Kč obsahuje třicet kouzel. To znamená, že jedno kouzlo stojí 60 Kč. A za 1000 Kč dostanete jedno kouzlo.

Jak jsme již dříve zmínili, nemusíte si kupovat knihy, abyste se naučili nová kouzla. Mnozí z nás jich již znají desítky. Řekněme, že máte ve svém repertoáru sto kouzel. Kniha o teorii kouzel za 1800 Kč zlepší vaše vystupování a způsob, jakým kouzla předvádíte. Tím pádem zlepší i oněch sto kouzel, která můžete okamžitě předvést.

Nyní si tedy položme otázku znovu. Co je dražší - kniha, nebo kouzelnický trik? Lepší otázka by však zněla, co z nich má větší hodnotu?

Toto je velmi zjednodušený příklad. Většina kouzel obsahuje rekvizity a pomůcky, které zvyšují jejich hodnotu. Důležité je však nevycházet pouze z ceny. Vezměte v úvahu hodnotu, kterou knihy ukrývají. A samozřejmě nesuďte knihu podle obalu.


Závěr

To je jen několik důvodů, proč doporučujeme a milujeme kouzelnické knihy.

Kromě těch na našich stránkách máme stále se rozrůstající knihovnu v naší pražské prodejně. Pokud nás někdy navštívíte, zveme vás, abyste s námi poseděli u kulatého stolu a přečetli si knihy, které vás zaujmou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz