Naše prodejna je ve středu 8. května uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Jak pečovat o hrací karty?

Kouzelníci a karetní sběratelé si své balíčky rádi opečovávají, protože chtějí, aby nám vydržely co nejdéle.

Jak tedy můžete karty chránit? Níže najdete několik rad, které pomohou prodloužit život vašich oblíbeným balíčkům.


Příliš je neohýbejte

I když je dnes většina karet vytištěna na vysoce kvalitním papíru a opatřena odolnou povrchovou úpravou, stále musíme mít na paměti, že jsou vyrobeny z papíru. A papír se časem poškodí.

Některé techniky se na kartách podepisují výrazněji než jiné. Karetní spring nebo nejrůznější míchání. Všechny tyto pohyby, které karty ohýbají, mají na jejich životnost největší vliv. Čím více je praktikujete, tím rychleji se karty poškozují.

Vyhněte se vysoké vlhkosti a vysokým teplotám

Vlhkost a vysoké teploty výrazně ovlivňují povrchovou úpravu karet. Při zvýšené vlhkosti se karty ohýbají a mohou se dokonce rozlepovat. Vlhkost je také příčinou nechvalně známého clicku*. Jak ho odstranit? Stačí nechat karty den nebo dva ležet v místnosti. Vlhkost karet se vyrovná s okolím a click pomalu zmizí.

Vysoké teploty mají přímý a neblahý vliv na povrch karet (finish). Když jsou karty vystaveny horkému počasí, slepí se a povrchová úprava se poškodí. Nezapomeňte karty v horkém letním dni nenechávat na přímém slunci, protože by se balíček zničil.

Tip #1 - Když se karty začnou slepovat a vějíře s nimi již nejsou perfektní, dejte je na hodinu nebo dvě do mrazáku. Chlad pomůže obnovit jejich klouzavost.

Dodržujte hygienu

Pokud můžete, umyjte si před používáním karet ruce. Naše ruce během dne nachytají spousta mikroskopických částeček špíny, které se navíc smíchají s naším potem. A vše, co máme na rukou, se přenese na karty.

Tip #2 - Pro nejlepší výsledky používejte mýdlo a vlažnou vodu!

Nebojte se je měnit

Mějte otevřeno více balíčků najednou a pravidelně je střídejte. Tím se mezi nimi rozloží zátěž a všechny vydrží déle.

Pokud se vám potí ruce, nepoužívejte jeden balíček déle než hodinu v kuse. Možná ani neucítíte, že se vám potí ruce, ale vaše karty určitě ano.

Nezapomeňte na ochranu

Existuje celá řada doplňků vytvořená pro ochranu karet.

Deck Sleeves jsou plastové krabičky, do kterých vložíte celý balíček. Jejich hlavním účelem je chránit krabičku karet před poškrábáním a roztržením. Ochrání jej dokonce i před navlhnutím. Jejich hlavní výhodou je cena, jsou velmi dostupné. Nevýhodou může být, že nemají přímý vliv na životnost karet.

Pak jsou tu klipy na karty. Jsou vyrobeny z hliníku a také do nich vkládáte celý balíček. Vyvíjejí tlak na karty, čímž je narovnávají, prodlužují jejich životnost a obnovují jejich klouzavost. I když jsou dražší, zejména jejich kožené verze, ovlivňují životnost karet více než dříve zmíněné Deck Sleeves.

Krabičky Carat Cases jsou určené především sběratelům. Jsou to akrylové krabičky vyrobené pro ukládání a vystavování vašich oblíbených sběratelských balíčků. Nejsou určeny ke každodennímu používání, ale jsou nejlepší volbou pro vaši domácí sbírku.


Závěr

To jsou základy péče o hrací karty. Pokud budete dodržovat nebo používat jen jednu z těchto rad, pozitivně se to odrazí na vašich kartách.

Znáte nějaké další tipy? Podělte se o ně s námi! Můžete se na nás obrátit na Instagramu nebo prostřednictvím e-mailu.

*Click = Prohnutí karet způsobené velkým rozdílem mezi vlhkostí prostředí a karet. Karty jsou prohnuté jedním směrem a při prohnutí směrem druhým se ozve kliknutí. Odtud anglický název click.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz