Jak vybrat značené karty?

Značené karty (nazývané také cinklé/cinknuté) jsou nástrojem, který mohou kouzelníci používat při svých vystoupeních. Historicky byly značené karty tajnou zbraní podvodníků, kteří si jejich nečestným používáním vydělávali na živobytí. Toto jednání však nedoporučujeme. Kouzlení a předvádění zázraků se značenými kartami však vřele doporučujeme!


Co jsou značené karty?

Pro ty z vás, kteří značené karty neznají, začneme od základů. Značené karty mají na zadní straně (rubu) tajné značky, které vám prozradí barvu a hodnotu dané karty. To může být pro kouzelníka výhodné, protože díky nim může okamžitě zjistit, kterou kartu si divák vybral.

Různé styly značených balíčků

Nyní, když víme, co jsou značené karty, se můžeme podívat na jejich různé typy. Dva hlavní styly značených balíčků jsou reader a kódované.

Karty typu reader mají na svém rubu výslovně uvedenou barvu a hodnotu dané karty. Kódované balíčky, jak už jejich název napovídá, mají značení ukryto ve více či méně propracovaném systému značení.

Výhody a nevýhody značených balíčků typu reader

Mít informace o kartě napsané na její zadní straně má své výhody i nevýhody.

Díky tomu, že se nemusíte učit žádný systém, můžete tyto karty začít používat ihned. Značení je snadno pochopitelné a nemusíte se bát, že byste během představení zapomněli, jak funguje.

Protože jsou pro kouzelníka lépe viditelné, snáze si jich všimne i divák. To je třeba mít na paměti.

Příklady karet se značením typu reader

Podívejme se na některé balíčky, které jsou vybaveny značícím systémem typu reader.

Black, Edelrot a Lavender Black Roses od Daniela Schneidera mají stejný systém značení, kdy je barva karty zobrazena jejím symbolem. Stejný styl značení používá také balíček GT Speedreader.

Karty Pioneers od Ellusionist mají barvu karty označenou prvním písmenem jejího anglického názvu. To znamená C pro kříže (Clubs), H pro srdce (Hearts), S pro piky (Spades) a D pro káry (Diamonds). Tento typ značení se používá v nespočtu balíčků. Karty Cartelago od Franca Pascaliho mají navíc značky pro rychlé rozpoznání červených a černých karet.

DMC Elites jsou jedinečně karty se značícím systémem, který vyvinul Phill Smith. Ten umožňuje identifikovat kartu i z větší vzdálenosti. Pátá edice DMC Elites obsahuje také značku, která značí pozici karty v pořadí Mnemonica Juana Tamarize.

Výhody a nevýhody karet s kódovaným značením

Hlavním důvodem, proč se mnozí kouzelníci vyhýbají kartám s tímto značením, je to, že vyžaduje čas a úsilí naučit se je a zvyknout si na jejich používání. Trénink se v tomto případě opravdu vyplatí.

Na rozdíl od balíčků reader je pro diváky obtížnější rozpoznat a rozluštit toto značení.

Příklady karet s kódovaným značením

Které balíčky mají značení schováno v kódu?

Jedním z úplně prvních balíčků s kódovaným systémem značení byl balíček Nifty Deck od Theodora DeLanda. Edice vydaná společností Penguin Magic ke stému výročí tohoto balíčku rozšiřuje původní značení o další značky pracující s pořadím Si Stebbins.

Nesmíme zapomenout ani na naše vlastní karty Butterfly Playing Cards. Jsou vybaveny systémem značení, který vytvořil náš zakladatel Ondřej Pšenička. Díky jejich jedinečnému systému značení můžete rychle najít jakoukoli kartu v balíčku. Více informací o kartách Butterfly se dozvíte zde.

Karty False Anchors, které vytvořil Ryan Schlutz, patří mezi naše nejoblíbenější. Jejich systém značení se snadno naučíte a poskytuje více informací než jen standardní barvu a hodnotu.

Daniel Madison, který se nyní těší velké oblibě na YouTube, také vytvořil několik označených balíčků. Madison Players od theory11 a Madison Dealers od Ellusionist mají podobné značení zakomponované do Danielova starého osobního loga.

Náš přítel Harapan Ong ze Singapuru vytvořil balíček pro svou značku Harapan Magic, který také nese kódovaný systém značení. V něm se mísí prvky značení karet Butterfly a Madison Dealers.

Karty NOC od Alexe Pandrea, konkrétně jejich edice Pro a Luxury, mají kompletní systém značení ukrytý v minimalistickém designu zadní strany. Jedná se o jedinečné karty, které mohou sloužit jako záloha pro případ, když se něco nepovede, ale nedoporučovali bychom je jako váš primární značený balíček. Jejich značení není příliš praktické, protože si musíte rub karty prohlédnout dvakrát.

Zcela jiný typ značení je použit u karet White Lions Davida Blaina. Značení využívá prázdný prostor mezi symboly na rubu. Lawrence Sullivan tento systém značení poprvé vyzkoušel na svých kartách Sharps.

Tipy pro používání značených karet

Pokud chcete začít kouzlit se značenými kartami, zvykněte si na jejich značení a umístění jednotlivých značek. Nechcete si karty před diváky dlouho prohlížet.

Zacházejte se značenými kartami jako by se jednalo o úplně normální balíček. Diváci nebudou předpokládat, že jsou karty jakkoli upravené, pokud jim nedáte důvod, aby si mysleli opak. Nezapomeňte, že značení je tu proto, aby vám pomohlo, ať už při kouzle určeném pro značené karty, nebo v případě, že potřebujete najít vybranou kartu po neúspěšné kontrole karet.

A to nejdůležitější. Vyvarujte se největší chyby, kterou kouzelníci se značenými kartami dělají. Nedívejte se na karty. Tedy lépe řečeno, nezírejte na ně! Divákům tím okamžitě prozradíte, že karty ve vašich rukách nejsou obyčejné.


Závěr

Jak vidíte, existuje mnoho značených karet. Jde jen o to najít ten, který bude vyhovovat vašemu stylu a potřebám. Pokud potřebujete s jejich výběrem pomoci, napište nám. Rádi vám pomůžeme s výběrem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz