Nejlepší knihy pro začínající kouzelníky (Update 2024)

Seznam doporučené literatury pro začínající kouzelníky jsme poprvé zveřejnili již před téměř třemi lety. Od té doby se naše nabídka knih značně rozrostla, díky čemuž jsme také získali nové zdroje pro začínající kouzelníky. Průvodce jsme rozdělili do několika kategorií podle daných odvětví magie. 


Úvod

Začátky s magií mohou být matoucí. Existují tisíce kouzelnických triků, které by se každý rád naučil. Ale kde začít? V následujících odstavcích vám představíme skvělé knihy pro začátečníky pro různé druhy kouzel.


Když stále hledáte svůj obor

Objevili jste svět kouzel a chcete se naučit jedno nebo dvě kouzla, ale nejste si jisti, zda se chcete věnovat kartám, mincím nebo něčemu jinému. Série knih Karla Fulvese s titulem Self-Working pokrývá řadu odvětví magie.

Série knih Self-Working je vynikající volbou pro začátečníky nebo pro každého, kdo si chce rozšířit svůj repertoár o jednoduchá kouzla. Kouzla s označením “self-working” vyžadují minimální nebo nulovou zručnost, takže se je snadno a rychle naučíte. Díky jednoduchým metodám se můžete soustředit na jejich předvedení.

Jaká témata můžete prostřednictvím Fulvesových knih prozkoumat? Můžete si vyzkoušet karetní magii, kouzla s mincemi, provazem, čísly, šátky, nebo mentální magii.


Chci si podmanit balíček karet

Mnozí z nás viděli filmy jako Podraz nebo Maverick, kde hlavní hrdina dokáže s balíčkem karet neuvěřitelné věci. Kdo by to nechtěl umět?

Stejně jako u všeho musíme začít od začátku a osvojit si základy. Jednou z nejlepších knih, které k tomu slouží, je The Royal Road to Card Magic od Jeana Hugarda a Fredericka Braueho.

Tato kniha vás provede od úplných základů (správné držení balíčku, overhand shuffle atd.) až po pokročilejší techniky (Double Lift, The Pass, Top Change, různé techniky palmáže atd.). Po každé technice následuje kapitola s několika kouzly využívajícími uvedenou techniku. Díky tomu se můžete okamžitě naučit, jak dané techniky prakticky využít.

Dalším vynikajícím zdrojem pro začátečníky je série Card College od Roberta Giobbiho. Roberto je jedním z nejlepších současných autorů a Card College je považována za jeho nejlepší dílo.

První dva díly Card College vznikly současně a jejich cílem je poskytnout vám co nejlepší začátek v karetní magii. Mohli bychom je označit jako moderní a rozšířenou The Royal Road to Card Magic. Roberto vše vysvětluje velmi detailně a vysvětlení doprovází mnohými ilustracemi.


Chci číst lidem myšlenky

Jak řekl jeden moudrý muž, čtení myšlenek je “bul****t”. No, byl to Ondřej ve svém druhém vystoupení v soutěži Fool Us. A nemýlil se.

Skutečná schopnost číst lidem myšlenky neexistuje. Pouze díky promyšleným technikám a s pomocí důmyslných nástrojů ji kouzelníci a mentalisté dokážou napodobit jako skutečnou.

Mentalismus je často vnímán jako snadný kvůli absenci náročnějších manipulací a technik.

"Mentalismus je snadné dělat... špatně." - Max Maven

Obtížnost mentalismu spočívá v jeho provedení. Co musíte zvládnout, abyste se stali skvělým mentalistou? Musíte sestavit poutavý scénář, porozumět jevištnímu pohybu a důležitosti jazyka a mluvy, vytvořit patřičnou atmosféru a pracovat s řečí těla svého i diváků.

Základní knihou mentalismu je 13 Steps to Mentalism od Tonyho Corindy. Každá ze třinácti kapitol se zabývá jedním základním principem nebo gimmickem. Naučíte se používat Swami Gimmick (také známý jako Thumb Tip Writer), provádět triky s papírky (billets) a získávat informace z něčího jednání a řeči těla (čtení ze rtů a svalů).

Nejdůležitější ze všech třinácti kroků je podle našeho názoru ten poslední, Patterns and Presentations. Tony Corinda se zabývá vším od vzhledu účinkujícího, jeho řeči, scénáře a načasování až po výběr správných efektů pro vystoupení.

Další fantastickou knihou je Practical Mental Magic od Theodora Annemanna. Je plná kouzel. Obsahuje knižní testy, Annemannovu osobní rutinu Pseudopsychometry a další zajímavé rutiny.


Chci čarovat s penězi

Magie s mincemi je často považována za jedno z nejnáročnějších odvětví magie. Dokázat bezchybně manipulovat s mincemi vyžaduje mnoho tréninku. Je zde důležitější než v jakémkoli jiném žánru magie vybudovat si skvělé základy.

Existuje jedna kniha, která je považována za bibli magie s mincemi. Je to Modern Coin Magic od J. B. Bobo. Poprvé vyšla v roce 1952 a dodnes je doporučována jako odrazový můstek do světa kouzel s mincemi.

V knize jsou vysvětleny desítky technik, včetně různých palmáží, záměn a mizení. Učí nespočet kouzel a dokonce i plnohodnotné rutiny. Zkušenější kouzelníky potěší kapitoly věnované kouzlení s upravenými mincemi a dalšími pomůckami (”šlupky” nebo oboustranné mince pro klasický efekt Copper and Silver). J. B. Bobo se věnoval i práci s nejpoužívanějšími krabičkami - Okito a Boston.


Závěr

Doufáme, že nyní máte lepší představu o tom, kde začít. Pokud si nejste jisti, kterou knihu si vybrat, neváhejte nám poslat e-mail. Rádi vám pomůžeme najít vaši první knihu a odstartovat tak vaši kouzelnou cestu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz