Jak začít s kouzlením

Kamarád nebo člen rodiny vám ukázal jednoduché kouzlo. Projížděli jste Instagram a viděli jste, jak někdo nechat zmizet tužku. Nebo jste možná v televizi sledovali slavného kouzelníka předvádět jednu z jeho výstavních iluzí. Každý máme s kouzly jinou první zkušenost.

Nezáleží na tom, jak jste toto krásné řemeslo objevili. Vítejte! Nabídneme vám několik rad, jak se začít kouzla učit.

 


Najděte si spolehlivý zdroj

Zásadní je začít se učit správně. Když si vytvoříte špatný návyk, je těžké se jej zbavit. Jeho náprava může trvat i několik měsíců. Proto je nezbytné najít skvělý a spolehlivý zdroj.

Mnoho mladých kouzelníků se dnes učí svá první kouzla na YouTube. Na tom není nic špatného, ale musíte si dávat pozor na to, od koho se učíte. Na YouTube je několik skvělých učitelů - Sean Devine, Asad Chaudhry (známý jako 52Kards), Xavior Spade, Chris Ramsay a Alex Pandrea, abychom jmenovali alespoň některé.

Protože milujeme kouzelnické knihy, nemůžeme se o nich nezmínit. Věříme, že knihy jsou nejlepším zdrojem pro studium magie.

Zde je několik skvělých knih pro jednotlivá odvětví magie:

Jestli vás zajímají kouzelnické knihy, velký rozbor těch nejvhodnějších pro začátečníky najdete zde.


Pořiďte si základní rekvizity

Kvalitní rekvizity vám pomohou hned od začátku. Nemusí být zrovna nejlepší a rozhodně si na začátku nekupujte ty nejdražší. Budou sloužit hlavně k tréninku, poškodí se a časem je budete muset odměnit.

Dejte se do míchání

Karty Bicycle Rider Back a COPAG 310 jsou perfektní volbou, a to nejen pro začátečníky. V obou případech se jedná o vysoce kvalitní balíčky karet. Skvěle se drží v rukou, perfektně kloužou a dlouho vydrží.

Karty COPAG mají oproti kartám Bicycle výhodu v tom, že obsahují obsoutrannou kartu (double back), což je užitečná pomůcka pro karetní magii. Na druhou stranu jsou karty Bicycle rozšířenější. Proto najdete více trikových balíčků a upravených karet s Bicycle rubem.

Mladým začínajícím kouzelníkům doporučujeme karty COPAG, protože jsou o něco tenčí a měkčí než Bicycle. Bude snazší je ovládat a manipulovat s nimi, pokud ještě nemáte vybudované svaly v prstech.

Něco kulatého, červeného a měkkého

Možná vás karty příliš nezajímají. Zpočátku mnozí z nás kouzlili s pěnovými míčky, protože jsou součástí téměř každé kouzelnické sady. Mnohé levné míčky nejsou tak měkké, jak je pro kouzlení vhodné. Proto u nás najdete pouze jeden druh pěnových míčků. Jsou vyrobeny společností Gosh. Ve svých představeních je používá nespočet profesionálních kouzelníků.

Do kouzlení s pěnovými míčky se můžete pustit se sadou DVD Ammar Trilogy. Je to vynikající a rozsáhlý zdroj pro výuku karetní magie, magie s mincemi a mnoha dalších.

Kouzlete s penězi

Chcete se pustit do kouzlení s mincemi? Pokud jste se již pokoušeli najít sadu mincí na internetu, jistě jste si všimli, že jejich ceny mohou dosahovat tisíců korun. Zesnulý Mark Southworth vytvořil mnohem dostupnější variantu pro začátečníky s názvem Sucker Punch.

Sucker Punch obsahuje dvě identické sady červených a modrých žetonů, včetně dvou upravených. Eric Jones, jeden z nejlepších kouzelníků s mincemi, natočil k Sucker Punch více než hodinové výukové video, v němž vysvětluje hned několik kouzel a manipulací. Musíme upozornit, že tyto pokerové žetony jsou lehčí než mince, takže manipulace s mincemi bude jiná. Ale až zvládnete kouzla s žetony, na mince si rychle zvyknete.


Trénujte a trénujte správně

"Practice doesn’t make perfect. Practice makes permanent. Perfect practice makes perfect." - Dai Vernon.
(Volný překlad: Cvičení nevede k dokonalosti. Cvičení vede ke zvyku. Bezchydné cvičení vede k dokonalosti.)

Všechna kouzla potřebují trénink, než je můžete předvést divákům. Nezáleží na tom, zda efekt vyžaduje obratnost rukou nebo poutavý scénář.

Jak nacvičit manipulace? Existují dvě věci, které můžete začít dělat hned. Můžete se natáčet na telefon a simulovat tak pohled diváka. Můžete se také postavit před zrcadlo, sledovat se při provádění jednotlivých pohybů a hledat případné citlivé úhly. Některé techniky vyžadují, aby byl divák po vaší pravici, jiné zase, aby byl po vaší levici.

Až pokročíte ve své kouzelnické cestě a začnete se učit složitější efekty a techniky, možná oceníte zrcadlo 3-Way Mirror. Jedná se o jedinečné trojdílné zrcadlo vyrobené z nerozbitného materiálu, které si můžete vzít kamkoli s sebou. Může sloužit také jako podložka. Díky tomuto zrcadlu se můžete pozorovat ze tří různých úhlů a získat tak jasnější představu o tom, co uvidí vaši diváci.

Pokud si chcete přečíst více o praxi a různých přístupech k ní, přečtěte si knihu Eugena Burgera Teaching Magic nebo sloupek Rafaela Benatara v časopisu Genii Magazine z října roku 2022. Eugene Burger se zabývá různými způsoby využití zrcadel a kamer a vysvětluje, že obojí slouží při nácviku svému účelu a mělo by se používat.

Je to o něco složitější, pokud jde o odvádění pozornosti a psaní scénáře. Ty na sobě nemůžete trénovat, takže jediným způsobem, jak se v obojím zlepšit, je vystupovat a získavat od diváků zpětnou vazbu. O obou těchto oblastech existují skvělé kouzelnické knihy, ale jako u všeho platí, že praxe dělá mistra.

Nebojte se dělat chyby. Juan Tamariz jednou řekl: "Dnes jsem pokazil tři věci. Byl to skvělý den. Naučil jsem se tři nové věci!"


Závěr

Doufáme, že jsme vám dali několik dobrých tipů, jak začít s kouzlením. Pokud máte nějaké otázky nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu nebo Instagramu. Rádi vám pomůžeme při vašich kouzelnických dobrodružstvích.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz